Codex Aureus-Nume de Cod !

Acum cateva zile in urma, doi prieteni dragi, Iulian, agentul meu literar si Ovidiu, care se ocupa de P.R.-ul romanului "Codex Aureus- Nume de Cod" m-au provocat spundu-mi ca intriga cartii este atat de palpitanta si e pacat ca nu o avem expusa suficient de incitant intr-un film de prezentare…Dragii mei prieteni nu am rezistat provocari si am pus intriga cartii in acest NOU clip…aproape toata intriga 🙂 Este suficient de incitant dragi prieteni ?

Publicată de Radu Silviu pe Sâmbătă, 22 aprilie 2017

Romanul de debut al scriitorului brailean Silviu Radu, aparut la Editura ”Proilavia” a Bibliotecii Judetene ”Panait Istrati” Braila, surprinde, nu atat prin constructia sa narativa precisa, capitolele imbinandu-se eficient si exact ca piesele unui ceas elvetian, cat mai ales prin forta personajelor sale si realismul scenelor care se succed dinamic ca intr-un film de actiune hollywoodian.

In nota sa de inceput al romanului „Codex Aureus – nume de cod”, autorul averizeaza ca ne aflam in fata unei fictiuni.

Insa, pe masura ce lectura inainteaza, elementele de mnemotehnica, in care romanul abunda, proiecteaza in mintea cititorului evenimente disparate din memoria colectiva recenta, pe care scriitorul le recompune, dandu-le noi intelesuri.

Asa se face ca personajele romanului de fictiune poarta nume si pozitii publice pentru care exista corespondente lesne de reperat in lumea reala.

Pe Elena Tundrea o regasim, in romanul lui Silviu Radu, tinara avocata indragostita de la fel de tanarul procuror Victor Ronta, pentru ca pe masura ce lectura avanseaza prima sa devina consilier prezidential favorit si sotie de miliardar, cel de-al doilea deputat si prim ministru.

Un Tofan Badescu intra in scena ca ministrul al Transporturilor si ajunge presedinte cu doua mandate succesive; un Florin Corbea ofiter al Serviciului Roman de Informatii, un Gheorghe Mario ajuns ambasador in SUA, o Codrina Lascu procuror general, o Luisa Macovelli, ministru al Justitiei, un arhitect devenit miliardar din afaceri in domeniul petrolier pe nume Dinu Petrenciu, un Dumitrache Tonu- director de ziar… Surprizele se tin lant si in lumea tenebroasa in care aceste personaje se dezvaluie si evolueaza spre zona rarefiata a puterii, acolo unde se petrec lucruri pe care Silviu Radu le intuieste, le extrage din presa vremii si le imbina ca intr-un joc de puzzle.

Romanul lui de fictiune devine la final un tablou al timpului nostru recent, un fel de „Rondul de noapte” al lui Rembrandt, in care personajele sunt legate intre ele, nu doar in lumina pe care publicul o stie, dar mai ales prin umbra plecata labirintic din inima Vaticanului, devorand destine, caractere si chiar vieti omenesti.

Pentru ca da, in romanul lui Siviu Radu, se moare.

Un afacerist interlop executat in fata casei sale, un ofiter acoperit mort in inchisoare in conditii suspecte, un director de publicatie mort intr-un accident auto inscenat, la 1 ianuarie 2003.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane moare suspect, si el, pe un pat de spital.

Un milardar roman trece in lumea umbrelor la Londra, dar culmea, isi face aparitia pe holul unei banci la Paris. Si, mai presus de toate, mortile inutile ale tinerilor in ceea ce avea sa devina cazul Colectiv.

Ireal, dar despre toate aceastea s-au facut emisiuni TV si s-au scris mii de articole, accesibile in arhivele ziarelor dar si pe Internet. Dificultatea in care autorul isi pune cititorul cand il invita sa trateze romanul ca pe o fictiune este egalata de provocarea de a gasi personajele pozitive.

Aparent, romanul Codex Aureus – nume de cod abunda de personaje care au pus totul pe taraba.

In aceasta lume, tara si chiar Dumnezeu, cu tot cu poruncile sale, au un pret.

In acest labirint al intereselor personale si al tradarilor, firul Ariadnei este Codex Aureus, un manuscris carolingian ce contine cele patru evanghelii, scris pe foi fine de pergament cu litere de aur – avutia inestimabila a poporului roman, cat se poate de autentica si ravnita deopotriva de Sfantul Scaun si de magnatul american de origine maghiara regasit in paginile romanului cu numele straveziu „Coros”.

In fictiunea lui Silviu Radu, decidentii vremelnici ai statului roman si miliardarii de tranzitie se intrec in a-si folosi influenta pentru a deposeda statul roman de un bun a carui valoare spirituala si identitara o depaseste pe cea materiala.

Niciunul dintre personajele cartii nu-si pune probleme de constiinta, iar deznodamantul e pe masura: Codexul dispare pentru totdeauna in arhivele Vaticanului, ascunse din motive ce alimenteaza constant si abundent teoria conspiratiei. Si totusi, cu marinimie, autorul isi indeamna cititorul sa nu deznadajduiasca, ii da in final speranta ca nu e totul pierdut, romanul de debut fiind doar inceputul unei trilogii cu care Silviu Radu isi provoaca publicul.

Dupa ce ati citit acesta prezentare ,  daca subiectul va suscita interesul , va recomand sa o cititi, chiar si sa o procurati pentru bibliteca dvs. ,   facand comanda pe site-urile :

https://www.emag.ro/codex-aureus-nume-de-cod-ca-1/pd/DS2N50BBM/          www.codex-aureus.ro

 

 

 Dacă ți-a placut articolul, distribuie-l și dă like la pagina de facebook Chelaru Iulian Cătălin

Like si share daca va place articolul
error
fb-share-icon