In  ziua de sambata 18.01.2020,  a avut loc vernisajul pentru expoziția Rubedo a artistei Adelina Ungureanu, la Galeria de Arta Orizont !

In  ziua de sambata 18.01.2020,  a avut loc vernisajul pentru expoziția Rubedo a artistei Adelina Ungureanu, la Galeria de Arta Orizont !

 

Exponatele de arta fac parte dintr-o serie de expoziții despre Alchimie, respectând gradele Alchimiei, respectiv Nigredo, Albedo și Rubedo.

În cadrul evenimentului s-a prezentat o scurtă istorie a alchimiei, începând cu Grecia Antică și terminând cu perioada Renașterii.

Instalația artistică, „Rubedo”, este rezultatul a 6 ani de muncă, aceasta făcând parte dintr-un circuit creat pentru a înțelege mai bine alchimia și universul.

În această instalație artistică sunt reprezentate, atât artistic cât și material, cele trei grade de purificare întâlnite în alchimie, mai exact: „Nigredo” (putrefacție, descompunere, confuzie, moarte), „Albedo” (lumină, viață, cunoaștere) și „Rubedo” (purificare, unitate, esență), având la bază doua  instalații artistice mari MATERIE/ANTIMATERIE și INVOCAREA ALCHIMIEI.

Titlul acestei expoziții reprezintă materializarea termenilor: purificare, unitate și esență.

Rubedo este ultima treaptă din procesul de purificare și face trimitere directă către piatra filozofală.

Pentru alchimiști această etapă semnifică trasformarea în esență divină, uniunea echilibrată dintre material și spiritual.

În latină cuvântul Rubedo înseamnă înroșire, roșiatic și a fost adoptat de către alchimiști pentru a reprezenta cel de-al patrulea grad, numit și “Magnum Opus”.

Atât aurul cât și Piatra filozofală au fost asociate cu culoarea roșie, iar rubedo arată succesul și finalul muncii depuse. “Magnum opus” este termenul folostit în alchimie pentru a arăta drumul parcurs în procesul de transformare a materiei prime în piatra filozofală și a fost folosit și pentru a descrie transformarea spirituală în tradiția Hermetică.

Simbolurile întâlnite pentru a descrie acest stadiu, atât în scrieri cât și în artă, sunt ilustrate de sânge, phoenix, trandafir sau încoronarea regelui.

Odată ce ai trecut prin etapele de purificare, fie că scopul a fost spiritual sau material, dacă ai ajuns la atingerea gradului de Rubedo nu există cale de întoarcere.

Transformarea elixirului alb, într-o variantă de purificare stabilă numită și sulfur roșu, piatră roșie, elixirul roșu, piatra filozofală. Însă acest stadiu trebuie menținut o perioadă mai lungă prin meditație și filtrare, pentru a deveni ceva permanent.

La acest eveniment a preluat cuvântul inclusiv Aculin Levitzki, cunoscut scriitor român, care a spus câteva cuvinte despre alchimia cuvintelor, redată foarte bine de el în maxime și epigrame.

Chelru Iulian Catalin te informeaza !

Like si share daca va place articolul
error
fb-share-icon