Asociatia Pro Consumatori susține dreptul consumatorilor de a alege orice procedura medicală !

Asociatia Pro Consumatori susține dreptul consumatorilor de a alege orice procedura medicală !

 

Asociatia Pro Consumatori afirma prin vocea presedintelui , dl. conf. univ. dr. Costel Stanciu,  pentru site-ul teinformez.ro :

” Dezavuează modul în care medicul Cătălin Petrencic vede relaţia medic-pacient. Pacientul este cel care alege medicul de familie, iar medicul de familie nu are dreptul să pună presiune pe pacienţii care fac parte din lista sa.

Domnul Cătălin Petrencic, medic primar, nu cunoaşte faptul că există Legea drepturilor pacientului, care este o lege specială şi care se aplică prioritar faţă de norma generală care este Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătătii.

Pentru o înţelegere a modului în care un medic trebuie să relaţioneze cu pacienţii săi, redăm aici articolul 8 din Legea drepturilor pacientului „Informaţiile se aduc la cunoştinta pacientului într-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate”.

Vaccinarea este un drept nicidecum o obligaţie, după cum reiese şi din interpretarea articolul 13 din Legea drepturilor pacientului “Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală asumându-şi, în scris, răspunderea pentru decizia sa; consecinţele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului”.

Totodată, pacienţii trebuie să cunoască faptul că în conformitate cu articolul 11 din Legea drepturilor pacientului “Pacientul are dreptul de a cere şi de a obtine o altă opinie medicală”.

Pacienţii trebuie să sancţioneze orice formă de intimidare care vine din partea medicului de familie sau a altui medic printr-o reclamaţie la Colegiul Medicilor din România.

Vaccinarea este un drept, Nu o obligație!  “   conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică cu o activitate de peste 30 de ani în domeniul protecţiei consumatorilor. “

Te informeaza Chelaru Iulian Catalin

 

Like si share daca va place articolul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.