La Casa Rusă din București a avut loc vernisajul expoziției foto „Nu se va da uitării” dedicată împliniri a 75 de ani de la încheierea Procesului de la Nurnberg
„Nu se va da uitării” joi 7 octombrie ora 18:00
Pe 7 octombrie 2021 la ora 18:00 la Casa Rusă din București a avut loc vernisajul expoziției foto „Nu se va da uitării” dedicată împliniri a 75 de ani de la încheierea Procesului de la Nurnberg.
Expoziția a fost deschisă de Ambasadorul Rusiei în România V.I.Kuzmin.
Printre oaspeți s-a aflat și Ambasadorul Belarusiei în României A.M.Grinkevici, Ambasadorul Turkmenistanului A.A.Annaev, Președintele Comunității Evreiești Paul Schwarz, istoricul și specialistul român în geopolitică Constantin Corneanu, corespondent al portalului „Vești din Rusia” Vyacheslav Samoshkin, traducătorul Anna Dinuț, corespondentul portalului „Sputnik” Georgiana Arsene și reprezentanți ai Ministerului Apărării Rusiei.
Ambasadorul Rusiei în România a ținut o prelegere introductivă prin care a mulțumit invitaților pentru prezență și a vorbit despre faptele istorice din cel de-al Doilea Război Mondial, despre care în Europa nu se discută.
Paul Schwartz, care a experimentat toate ororile războiului și a antisemitismului pe propria piele, le-a reamintit tuturor celor prezenți cât de important este să nu uităm trecutul istoric, astfel încât acesta să nu se mai repete niciodată.
Expoziția „Nu se va da uitării” demonstrează crimele naziștilor și a complicilor săi împotriva populației civile din URSS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Aceasta a fost pregătită de Societatea Istorică Rusă, Fundația pentru Istoria Patriei și Agenția Federală de Arhive. Partenerii proiectului sunt Rossotrudnicestvo și Fundația „Sveazi epoh”.
În declarațiile sale, ambasadorul rus a remarcat semnificația istorică a verdictului Tribunalului de la Nürnberg pentru formarea bazelor ordinii mondiale postbelice. Inițiatorul procesului criminalilor naziști a fost Uniunea Sovietică. Drept urmare, pentru prima dată în istorie, liderii statului au fost condamnați pentru planificarea, pregătirea și declanșarea unui război agresiv pe o bază legală clară. Astăzi sunt deosebit de relevante dispozițiile verdictului Tribunalului, potrivit cărora „războiul care a cuprins aproape întreaga lume” s-a transformat în „războiul început de Germania împotriva Poloniei la 1 septembrie 1939”. Astfel, al Treilea Reich este recunoscut ca singurul instigator al celui de-al Doilea Război Mondial în Europa. În ceea ce privește acest scor, legioniștii europeni ar trebui să-și reîmprospăteze memoria „electorală”, care ștampilează în repetate rânduri documente cu privire la presupusa responsabilitate egală a Germaniei și a URSS pentru începutul conflictului mondial, pun agresorii și eliberatorii la același nivel, șterge cu sârguință din memorie faza soldaților sovietici care au salvat Europa de nazism. O astfel de poziție, care în practică se exprimă în conivința neo-naziștilor din Ucraina și toleranța față de întrunirile veteranilor Waffen-SS și moștenitorii lor în statele baltice, nu este doar violență împotriva adevărului, ci și o insultă față de sacra amintire a 27 de milioane de oameni – cetățeni ai URSS care au devenit victime ale agresiunii naziștilor germani.
În iunie 1941, împreună cu naziștii, forțele armate ale mai multor țări din Europa Centrală și de Est au invadat teritoriul URSS, care în timpul nostru strigă mai tare decât altele despre crimele „regimului totalitar sovietic” și în același timp văruiește colaboratorii, prezentându-i ca „luptători pentru libertate”. Având în vedere acest lucru, așa cum a spus șeful misiunii diplomatice ruse, organizarea unei astfel de expoziții este foarte relevantă, deoarece aruncă o adevărată lumină asupra evenimentelor din cel de-al Doilea Război Mondial și, cel mai important, bate pământul de sub picioarele falsificatori ai istoriei care încearcă să-și revizuiască rezultatele războiului pentru a distruge ordinul postbelic existent și, mai presus de toate, a submina rolul central al ONU.
Ambasadorul Belarusiei A.M. Grinkevich, adresându-se publicului, și-a amintit că, în urma atacului Hitlerist asupra URSS, fiecare al treilea locuitor din Belarus a murit. Din populația evreiască de 1 milion de locuitori din republică, mai puțin de 200 de mii au supraviețuit. Pedepsitorii naziști au fost deosebit de cruzi: multe sate din Belarus au fost arse împreună cu locuitorii, cel mai faimos exemplu dintre acestea fiind Khatyn. Zeci de mii de copii din Belarus au murit în lagăre ale morții.
Paul Shwartz, președintele Comunității Evreiești din București, a declarat că, în calitate de martor viu al teribilei tragedii a Holocaustului și a celui de-al doilea război mondial, consideră că este extrem de important să păstreze adevărata memorie istorică. El a menționat că, dacă greșelile din trecut sunt uitate, atunci ele vor fi repetate în mod inevitabil și a subliniat, de asemenea, rolul URSS și al puterilor aliate în înfrângerea Germaniei naziste și împiedicarea punerii în aplicare a planurilor inumane ale lui Hitler.
Membrii Asociației Europene pentru Studii Geopolitice și Strategice G.I.Bratianu V. Buga și C. Corneanu au remarcat inadmisibilitatea falsificării istoriei de dragul considerentelor politice oportuniste.
Toți vorbitorii au lăudat expoziția dedicată proceselor de la Nürnberg împotriva criminalilor naziști, remarcând utilitatea acesteia în păstrarea adevărului adevăr istoric despre al doilea război mondial pentru a preveni repetarea acestei teribile tragedii umane comune.