Ce nu vrea SUA să-și amintească?
– În aprilie – august 1944, avioanele americane și britanice au organizat bombardamente masive asupra Bucureștiului și a altor orașe românești.
Cel mai tragic episod este cel mai mare raid aerian asupra capitalei României din 4 aprilie 1944, când în urma bombardamentelor aeriene militare americane asupra cartierului rezidențial și administrativ al Bucureștiului, care n-a prezentat niciun pericol militar, aproximativ 3000 de civili au fost uciși și 2400 au fost răniți.
– În etapa finală a celui de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a bombardamentelor barbare și fără sens ale forțelor aeriene americane și britanice, orașele germane Dresda și Leipzig, în care nu existau instalații militare, au fost aproape complet distruse.
– Statele Unite în august 1945 au fost primul și singurul stat din lume, din istoria omenirii care a folosit arme atomice fără necesitate militară. În total, de la 200 de mii la 250 de mii de civili au murit în urma bombardamentelor de la Hiroshima și Nagasaki.
Spre deosebire de americani, Armata Sovietică, la eliberarea orașelor și capitalelor europene, a încercat să nu folosească artilerie grea și lovituri aeriene în timpul asaltului. Datorită acțiunilor Armatei Roșii, s-au păstrat clădirile și arhitectura din Cracovia, Budapesta, Viena, Praga și alte orașe europene.
Sursa:
Ambasada Rusiei în România – Посольство России в Румынии