Interviu cu dl. Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș

Interviu cu dl. Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș

,, Sunt Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș: În acest mandat au fost făcute cele mai mari investiții din istoria județului Argeș
Pentru cei care încă nu mă cunosc, sunt membru PSD Argeș și din noiembrie 2020 ocup funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș. Sunt mândru că fac parte din echipa pe care președintele Consiliului Județean Argeș și al PSD Argeș, dl. Ion Mînzînă, și-a consolidat-o în județul Argeș. Spun acest lucru pentru că strategia impusă, de accesare de fonduri europene și guvernamentale pentru proiectele de amploare, atât în sănătate, cultură, domeniul social, cât și în infrastructură, a condus la cel mai mare nivel de investiții din istoria județului.
Ca să vă faceți o imagine, Guvernul României are în derulare proiecte care vizează județul Argeș în valoare de 1.5 miliarde de euro. La acestea se adaugă investiții atrase în mod direct de Consiliul Județean care se ridică, în cei patru ani de mandat, la peste 700 de milioane de euro. Spre exemplu, toate cele 9 spitale din județ pe care le avem în subordine au beneficiat de extinderi, construcții noi sau dotări cu aparatură medicală și cele mai importante clădiri administrative și culturale din județ au fost reabilitate și modernizate. Vă pot da asigurări că vom continua aceste proiecte mari de investiții. Recent, președintele Consiliului Județean Ion Mînzînă a semnat cel mai mare contract de finanțare din istoria ADR Sud Muntenia, în valoare de peste 77 de milioane de euro, pentru modernizarea în totalitate, inclusiv cu infrastructura adiacentă, a drumului județean 679 Păduroiu (DN67B) – Lipia – Popești – Lunca Corbului– Pădureți – Ciești – Fâlfani – Cotmeana  – Malu – Bârla – Lim. Jud. Olt (48 km)t. Este primul contract semnat pe noua axă de finanțare 2021-2027 și urmează DJ 659: Pitești- Bradu- Suseni- Gliganu de Sus – Bârlogu- Negrași- Mozăceni – Lim jud. Dâmbovița (59 km).   Cel mai lung drum județean din Regiunea Sud  – Muntenia, care va avea o valoare aproximativ similară cu primul drum.

Revenind la întrebarea dumneavoastră, prima funcție publică pe care am deținut-o a fost cea de Director Executiv Adjunct la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Argeș, în perioada februarie 2012-august 2015, după care am devenit, pe rând, Secretar de Stat – Tineret, la Ministerul Tineretului și Sportului în 2015 din Guvernul României, apoi am revenit în funcția de Director Executiv Adjunct la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Argeș până în 2018, când am fost numit subprefect al județului Argeș, funcție pe care am ocupat-o până în 2020.
Am un Doctorat în domeniul Știința Sportului și Educației Fizice, în cadrul Universității din Pitești, Facultatea de Științe, Educație Fizică și Informatică.

Cultură și Turism
În plan cultural, trebuie să subliniem că trei dintre cele mai importante proiecte pe care le-am implementat în acest mandat vizează patrimoniul istoric, arhitectural, cultural și turistic. Astfel, anul acesta finalizăm trei proiecte de amploare pe fonduri europene care vizează monumente cu un puternic impact turistic.
Finalizăm restaurarea și consolidarea Muzeului Județean Argeș (4.8 milioane euro fonduri europene), restaurarea și consolidarea Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer-Cumpăna” (4 milioane euro fonduri europene) și  consolidarea și conservarea Cetății Poenari ( 4.7 milioane euro fonduri europene). Deasemenea, am început reabilitarea și modernizarea clădirii Teatrului pentru Copii și Tineret “Așchiuță”, secție a Teatrului “Al. Davila”, un proiect în valoare de 2.8 milioane euro.
Nu ne vom opri însă aici! În viitorul mandat, avem deja proiecte pentru reabilitarea și conservarea clădirii Teatrului “Al. Davila”, pentru organizarea de expoziții moderne în muzeele care sunt reabilitate, dar și amenajarea unei copertine la Teatrul de la Grădina de Vară din centrul municipiului Pitești, dar și restaurarea și conservarea  Castrului Roman JIDOVA, reabilitare și eficientizare energetică la Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu” Argeș, reabilitarea Bazei de Salvare Montană cota 2000 Transfăgărăşan și instalarea unui sistem mecanizat acces de la bază la Cetatea Poenari.

Pentru că am trecut prin vremuri destul de complicate, am reorganizat două instituții de cultură din subordine, luând naștere Centrul Cultural Județean de Cultură și Arte Argeș, iar fondurile care au fost economisite au fost relocate pentru Asistență și Protecție Socială.
Prin instituțiile de cultură organizăm evenimente de impact la nivel național și internațional  Festivalul Internațional de Folclor Carpați, Festivalul Călușului, Târgul de produse tradiționale ROD cu SPOR, Festivalul de reconstituire istorică Transalutanus Fest, Festivalul de muzică Dinu Lipatti, Festivalul de teatru Liviu Ciulei, Festivalul Internațional de teatru de studio, evenimente și acțiuni pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale, în calitate de partener instituțional al CNR UNESCO.

Pentru promovarea turismului în județul Argeș am implementat ”ARGEȘ TURIST CARD” și aplicația ”ARGEȘ GHID”, dar și proiecte precum “Promovarea Bisericilor de lemn din Județul Argeș” și “Traseul Gastronomiei tradiționale românești”.
Dotările Salvamont Argeș au ajuns la standarde europene, de la mașini de teren la ATV-uri și UTV-uri, mașini transport unități canine, echipamente de comunicare și de căutare prin satelit, echipament de căutare și salvare în caz de avalanșă, o dronă performantă care poate filma inclusiv infraroșu pentru căutarea victimelor.

Educație
Administrația județeană și administrațiile locale au investit sume mari de bani în infrastructura școlară, conștienți fiind că numai așa ne putem dezvolta ca societate, numai așa putem performa.
Cu fonduri europene și guvernamentale, Consiliul Județean Argeș are în implementare proiecte care vizează:
Achiziționarea de microbuze electrice pentru transportul elevilor din județul Argeș (finanțare PNRR – 7 milioane euro). 25 de comune primesc microbuze electrice pentru transportul elevilor: Albeștii de Argeș,  Aninoasa,  Berevoești,  Bughea de Jos,  Bughea de Sus,  Călinești,  Cetățeni,  Cocu,  Corbeni,  Dragoslavele,  Drăganu,  Hârtiești,  Leordeni,  Lerești,  Mălureni,  Merișani,  Micești,  Mihăești,  Mușătești,  Schitu-Golești,  Stoenești , Tigveni,  Țițești,  Ungheni,  Valea Mare Pravăț;
Achiziționarea de microbuze destinate transportului elevilor din Județul Argeș (finanțare Administrația Fondului pentru Mediu – 5 milioane euro). Contractul a semnat în luna martie 2024. Prin acest proiect vor fi achiziționate 17 microbuze electrice școlare și stațiile de încărcare aferente. Beneficiari: Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfânta Marina” Curtea de Argeș și Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfânta Filofteia” Ștefănești, precum și în comunele Vulturești, Căldăraru, Poiana Lacului, Bogați, Sălătrucu, Buzoești, Băbana, Bascov, Davidești, Popești, Mărăcineni, Vedea, Nucșoara, Stâlpeni și Dârmănești.
Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ special din subordinea Consiliului Județean Argeș și a Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Argeș – 6 milioane euro, fonduri europene.

Pentru creșterea accesului la educație continuăm derularea Programului pentru școli al României, prin care au fost distribuite produse lactate, produse de panificație și fructe proaspete în peste 400 de unități școlare din Argeș, beneficiari fiind aproximativ 55.000 de elevi. De asemenea, au fost acordate burse sociale și burse de merit, dar și rechizite școlare prin Programul Primul Ghiozdan.
Pentru creșterea gradului de siguranță în școli, Consiliul Județean Argeș finanțează și derulează mai multe campanii de prevenire a delicventei juvenile (bullying) și a consumului de alcool, tutun și droguri, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, Inspectoratul Județean de Poliție precum și alte instituții specializate.

În calitatea de vicepreședinte al Consiliului Județean, gestionez domeniile Cultură, Tineret, Educație, Turism și Relații Internaționale.
În data de 4 mai 2020 am fost ales președinte al Comitetului de Masiv pentru Grupa de Munți Făgăraș din cadrul Agenției Naționale a Zonei Montane, funcție pentru care a primit un nou mandat în 2023.  Din luna februarie 2023, am fost ales și unul din cei nouă membri ai Consiliului Național al Muntelui, aflat în subordinea directă a premierului României. Preocupările pe acest domeniu vizează promovarea zonei montane, dar și a producătorilor locali, inclusiv prin sprijinirea lor astfel încât să poată accesa fonduri pentru dezvoltarea capacităților de producție, astfel încât să pătrundă și să fie competitivi pe piață.
Tot în sprijinul producătorilor locali, dar și pentru promovarea turismului, în Argeș se desfășoară, la Muzeul Golești, Festivalul Rod cu Spor, o manifestare în care spectacolele sunt îmbinate cu oportunități pentru producători de a-și prezenta și comercializa produsele.

Sport
Am rămas un promotor al sportului, mai ales la nivel juvenil, motiv pentru care Consiliul Județean a lansat în Argeș competiția “Cupa liceelor – Viitori campioni”, la care au participat peste 100 de echipe și peste 1.000 de copii. În acest mandat, am finanțat structurile și asociațiile sportive, culturale și de tineret cu aproximativ 600.000 euro și vom continua să investim în pregătirea și performanțele lor! Am sprijinit derularea unor competiții majore în județ, precum Raliul Argeșului, Trofeul Câmpulung la Viteză în Coastă, Campionatul Mondial de Kaiac- Canoe pentru juniori și tineret U 23 de la Bascov, Campionatul Național de Arm wrestling dar și turneul internațional de tenis destinat sportivitilor cu dizabilități BRD Arges Open Wheelchairs-Tennis care se desfășoară în Bascov.

Religie și culte
În mandatul 2020 – 2024, Consiliul Județean Argeș a sprijinit unitățile de cult din județul Argeș. Am avut o relația deosebită cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului materializată în sprijinul care a dus la deschiderea mai multor centre medico-sociale în județul Argeș, acolo unde Eparhia oferă servicii medicale pentru argeșenii aflați în dificultate. Din iunie 2022, împreună cu președintele Ion Mînzînă, sunt membru al Adunării Eparhiale din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. De altfel, președintele Ion Mînzînă este și eprezentant al Argeșului în Marea Adunare Națională, împreună cu academicianul Gheorghe Păun și părintele Ciprian Vuțan.
Având în vedere că turismul este parte a preocupărilor Consiliului Județean Argeș, turismul ecumenic joacă un rol semnificativ. Cu cele trei biserici rupestre, cu Mânăstirea Argeșului și Catedrala Regală, cu salba de mânăstiri și biserici de o importanță deosebită, turismul ecumenic    din județul Argeș este extrem de important.

 Promovare națională pentru Bisericile din lemn
Argeșul are patru biserici de lemn din județul Argeș incluse în rutele naționale care vor beneficia de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR): Biserica “Adormirea Maicii Domnului” de la Glâmbocu – Bascov, Biserica “Înălțarea Domnului” din Jupâneşti- Coșești, Biserica Nașterea Domnului” – Călugăriţa din Leordeni și Biserica,,Sf. Ioan Botezătorul” din Bărbălăteşti Valea Iașului.
Sprijin pentru biserici
Pentru a proteja acest tezaur neprețuit, Consiliul Județean Argeș a alocat, în acest mandat, exclusiv pentru lucrări de investiții – reabilitare, consolidare, modernizare și construcții – în așezămintele de cult aproape 1.000.000 de euro.
Poate că una din cele mai mari realizări pentru comunitatea spirituală din Argeș este faptul că sfinții părinți de pe muntele Athos au ales județul nostru pentru a construi, la Vlădești, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, și cu ajutor de la oameni de bine, Biserica Schitului închinat Sfântului Neagoe Basarab, domn al Țării Românești care a pornit tradiția sprijinirii comunității monahale românești de pe Sfântul Munte. Acest Schit, la care și noi am contribuit, va deveni prima Mănăstire din România cu rânduială athonită

În plan extern, Consiliul Județean Argeș a avut conexiuni diplomatice la cel mai înalt nivel cu mai multe țări din Europa și nu numai. La 11 octombrie 2021, cu prilejul Adunării Generale a AIRF, care s-a desfășurat la Lyon, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș, am fost ales în unanimitate, în funcția de  vicepreședinte al Comisiei de Tineret-Cultură-Formare a Asociației Internaționale a Regiunilor Francofone/AIRF.
Sunt convins că, în următorul mandat, județul Argeșț”

Vă mulțumesc pentru interviul acordat si va urez succes in activitatea dvs. !

Like si share daca va place articolul
error
fb-share-icon